10/10/2015

O IGRI ▼

Stoni_fudbal_slider_1

 

STONI FUDBAL

Stoni fudbal (u državama s engleskog govornog područja foosball) je sport čije su osnove čvrsto vezane uz klasični fudbal. Početci ovog sporta su nejasni, no većina istoričara se slaže da su se prvi stolovi pojavili osamdesetih i devedesetih 19. Veka u Francuskoj ili Njemačkoj.

SADRŽAJ:

- Početci
- Igra
- Osnove igre
    • Sto
    • Strategija
- Takmičenje
- Vrste stolova
- Roboti u stolnom nogometu

POČETAK:

Većina istoričara nema isto mišljenje niti neoborive dokaze o početku i mestu nastanka stonog fudbala. Prvi izumi datiraju pred više od sto godina. Druga imena za stoni fudbal su izvorni germanizam Fußball, što je i njemački naziv za fudbal, te anglizam foosball, koji se najviše koristi u SAD-u.

IGRA: 

OSNOVE IGRE:

Igra započinje ubacivanjem lopte kroz rupu na sredini stola ili mnogo jednostavnije, ubacivanjem lopte na sredinu stola što bliže središnjem krugu ili da se odbije od jednog od ruba što bliže središnjoj crti stola. Smisao igre je ubaciti loptu u gol kružno pomičući šipke na kojima su figure igrača okretanjem ručki koje se nalaze izvan rubova stola. U profesionalnim takmičenjima lopta može putovati brzinom od čak 64 km/h. Priroda igre je takva da su potrebni veoma brzi refleksi i motorne sposobnosti da se stigne ovladati loptom koja putuje velikom brzinom. Osnove igre je dodavanje lopte, što je ustvari pomicanje lopte između šipki s igračima do druge šipke koja pripada istom igraču, i pucanje, što je pokušaj pronalaženja rupe u protivničkoj obrani i smještanja lopte u protivnički gol, iza golmana. Pobednik igre je igrač koji dođe pre do unapried određenog broja golova potrebnih za pobedu, što je najčešće 5 ili 10. Ako je rezultat 4-4 igra se po sistemu ko pre 2 gola razlike, a ako je 9-9, isto se igra ko pre 2 gola razlike ili ko prvi zabije gol na protivničkoj strani.

STO:

Stolovi variraju u dimenzijama, isto kao i fudbalsko igralište. Standardna verzija je 120 centimetara dužine i 60 centimetara širine. Na stolu se nalazi osam šipki s igračima. Šipka mora biti napravljena od drveta, plastike, metala ili ponekad od karbonskih vlakana. Broj igrača jedne šipke varira od jednoga do pet. Mesto postavke šipki s igračima je standardan. Gledajući sa leve na desnu stranu stola, vide se:

Red 1 : Vaš golman 1 igrač (ponekad 3)

Red 2 : Vaša obrana 2 igrača
Red 3 : Protivnički napad 3 igrača
Red 4 : Vaš vezni red 5 igrača (ponekad 4)
Red 5 : Protivnički vezni red 5 igrača (ponekad 4)
Red 6 : Vaš napad 3 igrača
Red 7 : Protivnička obrana 2 igrača
Red 8 : Protivnički golman 1 igrač (ponekad 3)

STRATEGIJA:

Strategija varira od jednog do drugog igrača. Jedan igrač tokom igre ima vrlo težak zadatak jer je teško kontrolisati sva četiri segmenta igre: golmana, obranu, vezni red i napad. Neki igrači poseduju retku motoriku i usavršili su obranu na način da je praktički nemoguće da prime gol. Ti igrači kontrolišu golmana i obranu levom rukom, a dlanom i laktom kontrolišu vezni red i napad. Iako se ovakav sastav igre smatra poprilično radikalnim, donosi veliku prednost naprednim igračima. Igrači bez takve motorike koriste levi dlan za kontrolu obrane ili golmana, a desnom biraju između veznog Stoni fudbal se može igrati i sa četvoro igrača, po dva sa svake strane. U ovakvom sastavu igre jedan igrač koristi dve odbrambene šipke, a drugi preostale dve napadačke. Vežbom je moguće usavršiti postizanje gola iz prekida trikovima kao snake (zmija), pull-shot i front-pin. Pull-shot je smeštanje lopte blizu protivničkom golu, a zatim povlačenje šipke prema dole i ciljanje nebranjenoga dela gola. Snake (Zmija) i front-pin uključuju kontrolisanje lopte ili odbijanje između igrača iste šipke. Kada se stvori nebranjeni prostor igrači pucaju prema golu.

TAKMIČENJA:

Stoni fudbal se igra vrlo često kao omiljena zabava u kafićima, školama ili radnim meestima po pravilima koja su izmišljena od strane igrača, a najčešće se ne slažu sa službenim pravilima. No, stoni fudbal igraju i organizuju brojne nacionalne organizacije koje igraju pod Međunarodnom federacijom stonog fudbala. Amaterska takmičenja u Evropi datiraju nedugo poslije II. Svetskog rata, dok profesionalni stoni fudbal i profesionalna takmičenja postoje tek od 1975., kada Lee Peppard, Amerikanac iz Seattlea osniva turnir s nagradnim fondom od 250.000 USD. Nakon tog turnira koji je imao izvanredan uspeh osnivali su se turniri širom sveta sa višemilionskim nagradnim fondom. Glavna organizacija stonog fudbala je ITSF (eng. International Table Soccer Federation - hrv. Međunarodna federacija stonog fudbala), koja organizuje sva profesionalna takmičenja, kao i svetsko prvenstvo.
Bezbrojne državne lige postoje širom svijeta s ogromnim razlikama u kvaliteti i pravilima igre. Glavna razlika je između igraća u kafiću i profesionalaca. U Ujedinjenom Kraljevstvu se igra liga pod istim pravilima, ali na različitim mestima, koja su ustvari kafići (pubovi). ITSF je organizovao i takmičenje koje je išlo uz SP-u u Njemačkoj 2006. Austrija je bila pobednik, Nemačka druga, a Belgija treća.

VRSTE STOLOVA:

Postoji veliki broj različitih vrsta stolova. Pet je glavnih stolova koji se svrstavaju po zemljama koje ih proizvode:

Francuska - Bonzini
SAD - Tornado
Italija - Roberto - Sport
Nemačka - Tecball
Belgija - Eurosoccer/Wood        

Ostalih sedam velikih proizvođača su Kicker, Garlando, Rosengart, Löwen-Soccer, Warrior, Lehmacher, Leonhart i Smoby. Postoji i 7-metarski sto kojeg je stvorio umjetnik Maurizio Cattelan u sklopu svoga dela koje je nazvao Stadion. Razlike između vrsta stolova određuju strategiju i uveliko utiču na način igre igrača. Većina stolova ima jednog golmana čije je pomeranje ograničeno unutar prostora za golmana. Igralište je dizajnirano tako da, ako lopta zapne u ćošak terena, golman je ne može dohvatiti, nego je potrebno da je igrači sa druge šipke dodirnu. Ostali stolovi uključuju čak tri golmana. Još jedna bitna razlika je i materijal od kojeg je lopta građena. Ako je metalna, brzina je veća i teže se hvata, a ako je, ipak, plastična ili drvena, lakše se hvata, ali je brzina manja.

ROBOTI U STONOM FUDBALU:

Roboti specijalno dizajnirani za stoni fudbal su razvijeni u Freiburgu, Nemačka. Tamošnji naučnici tvrde da su u stanju pobediti 85% običnih ljudi. Koriste kameru ispod prozirne metalne osnove čija je svrha u stalnom posmatranju lopte. Osim kamere imaju i električni sastan koji služi za mogućnost dodavanja lopte između igrača i pucanja prema golu. Prema istraživanju, najiskusniji igrači su u stanju sticanja obima pobeda i poraza sa robotom od 10-1! Sa druge strane, robot nazvan Foosbot nikada nije izgubio od ljudske osobe, i nikada nije odigrao protiv najiskusnijih i najboljih ljudi.